Vuohitilan tarina

Mistä kaikki alkoi ja mitä olemme nyt?

Linnankosken isäntä ja emäntä rakensivat 1920-luvulla Vihdin kirkonkylällä sijaitsevalle pienelle tilalle kotitalon, puusepän verstaan ja navetan. Tarinan mukaan he ottivat kotieläimiksi ainakin lehmän, sian ja kanoja. Silloin elettiin hyvin pitkälle omavaraistaloudessa ja eläimet olivat tärkeässä roolissa. Isäntä oli puuseppä ja valmisti verstaassa laadukkaita kalusteita ja käyttötavaroita. Emäntä lypsi lehmäänsä ja hoiti eläimiä suurella rakkaudella.

Linnankosken alkuperäinen talo ja navetta kirkonkylällä

Vuonna 2022 kirkonkylän tilalle tulivat ensimmäiset vuohet ja vuonna 2024 perustettiin tila nimeltä Linnankosken vuohitila tehden kunniaa tilan alkuperäiselle nimelle. Ensimmäiset vuohenmaitojäätelöt saatiin myyntiin juhannuksena 2024. Vuohien lisäksi tilalla oli myös kanoja, kaksi koiraa ja kissa.

Vuohitila ehti toimia kirkonkylällä vain kesän ajan ja muutti Jokikunnalle syyskuussa, jotta eläimille saatiin paremmat oltavat ja isännät pääsivät maaseudun rauhaan. Linnankosken perintöä kunnioittaen huolenpito eläimiä kohtaan on vuohitilan toiminnassa edelleen yksi tärkeimmistä asioista.

Talvinen maisema Jokikunnalta
Tilan vanha navetta vuohien käytössä

Vuohitilan toinen isäntä Ari on pääasiassa vastuussa tilan eläimistä ja valmistaa tilan tuotteita. Hänellä on kokemusta vuohien ja lampaiden hoidosta noin 10 vuoden takaa ja jo silloin hän valmisti vuohenmaitojäätelöä. Kokemus yrittäjyydestä pitopalvelussa ja maatilatoiminnassa onnistumisten ja haasteiden kautta on tuonut varmuutta ja rohkeutta tähän päivään. Arilla on myös osaamista mm täytekakkujen valmistukseen.

Toinen isäntä Ville on saanut tutustua eläimiin vasta viime vuosina. Vuohien hoito ja jopa iltalypsykin onnistuvat tänä päivänä. Ville vastaa enemmän tuotteiden myynnistä ja osaltaan myös tuotteiden valmistuksesta. Hän on työskennellyt pitkään ravintola-alalla, mikä on antanut hyvän pohjan tämän päivän vuohenmaitotuotteiden valmistus- ja myyntiosaamiselle.

”Olemme tuotantotila ja myymme tuotteita suoraan tilalta. Toivotamme asiakkaat tervetulleiksi aukioloaikoinamme juttelemaan meidän ja vuohiemme kanssa. Teemme tätä rakkaudesta lajiin – rakkaudesta eläimiin ja maaseutuun sekä tietysti jäätelöön.” Ari ja Ville kertovat.